Van topsporter naar civiel ingenieur

Iris Verboven is van alle markten thuis. Ze is een goede tennisser, waarvoor ze in Amerika (Ole Miss, Mississippi) heeft gewoond en gestudeerd. Hier leefde ze als topsporter en heeft ze haar bachelor Civiele Techniek behaald. Ondanks haar talent en passie voor tennis en de lust voor het winnen sprak een toekomst als eenzame topsporter haar niet aan.

Ze keerde terug naar Nederland om in Enschede haar Master in Civiele Techniek, Water Management & Engineering (River and Coastal Engineering) te volgen. In december 2017 studeerde ze af bij Boskalis waar ze de migratie van zandgolven op de bodem van de Noordzee heeft onderzocht.

Na haar afstuderen heeft ze besloten om korte tijd een andere passie te volgen. Ze heeft een opleiding tot ski-instructrice afgerond en een skiseizoen lesgegeven in Oostenrijk. Uiteindelijk besloot ze om te gaan werken in haar specialisatie.

Bij het zoeken naar een baan kwam ze in aanraking met Evoke. ‘Hoe ik met Evoke in contact kwam weet ik niet meer precies, maar vanaf het begin verliep alles onwijs soepel. Ik kon meteen op gesprek bij twee bedrijven’. Iris heeft uiteindelijk voor een baan gekozen bij Van den Herik in Sliedrecht. Een baan in de baggerindustrie.

Ik krijg de kans om de praktijk en theorie te combineren. Dat vind ik erg leuk!

Iris werkt nu als project engineer en werkvoorbereider. Momenteel werkt ze op het project ‘Spaarbekken de Gijster’, waar ze meewerkt aan een groot onderhoud van het waterzuiveringsproces. Een omvangrijke klus waarvoor kraanschepen over water en naar het spaarbekken gaan.

Iris maakt samen met haar team de voorbereidende plannen voor dit project en zorgt ervoor dat alles in de praktijk soepel verloopt. Ze gaat wekelijks naar de locatie van De Gijster waar ze praat met kraanmachinisten en schippers, van hun krijgt ze ook direct feedback op welke dingen in de praktijk anders werken dan in de theorie.

Zelf zegt ze: ‘Wat de kraanmachinist op de boot ervaart is anders dan wat ik achter mijn bureau kan zien. Door met de mensen op locatie te praten kan ik er in het vervolg beter rekening mee houden bij mijn plannen en een efficiënter proces creëren’. Het is een leerzame periode voor Iris: ‘Ik krijg de kans om de praktijk en theorie te combineren. Dat vind ik erg leuk!’

Ze werkt nog maar twee maanden bij Van den Herik en heeft al een veiligheidstoets gehad, die ze succesvol heeft afgerond. “De hulp van Evoke hierin is heel prettig. Er werd regelmatig contact met mij opgenomen door de Relatie Manager om te kijken of alles goed verliep. Het ging helemaal prima! Ik denk dat dit nog waardevoller is als je je minder op je plek voelt bij een bedrijf of nog verdere vragen hebt, dat was bij mij niet nodig.’

Na haar huidige project staat er zeker meer op Iris te wachten bij Van den Herik. Zo kan ze zich verder ontwikkelen en haar richting vinden in dit mannenbedrijf, waar ze zich goed staande houdt. ‘Ik sta er heel open in. Ik ben in de oriëntatiefase en ik kijk er naar uit om uit te zoeken wat mijn passie is en welke richting ik op wil gaan binnen de waterbouw!’

Amerika heeft wel een speciaal plekje in haar hart veroverd. ‘Naast mijn studie was ik daar ambassadeur voor UStudy (en GUTS voor topsporters) een organisatie die probeert studeren in Amerika te promoten. Door mijn ervaringen te delen door presentaties te geven op Nederlandse middelbare scholen of op beroepskeuzedagen, hoop ik dat meer Nederlandse studenten het als een mogelijkheid gaan zien.

’Maar voorlopig blijft Iris in Nederland: ‘Ik ben heel blij met alle keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt, en dankzij Evoke zit ik op dit moment super op mijn plek.’