Grote verantwoordelijkheden als Junior Buyer

Het begon via een oud-studiegenoot die hem aanraadde eens met Evoke te gaan praten, en inmiddels is Nick van den Berkmortel (22) al ruim een half jaar werkzaam als Junior Buyer bij KUHN een internationale marktleider op het gebied van landbouwwerktuigen. “Na mijn studie Technische Bedrijfskunde was ik op zoek naar mijn eerste baan. Van een oud-studiegenoot, die vrij snel een leuke baan vond via Evoke, kreeg ik de tip eens contact op te nemen met een van de Relatie Managers van Evoke. Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt Nick.

Vacatures die perfect passen bij mijn competenties

“Mijn werk als Junior Inkoper is divers en afwisselend. Samen met vijf andere collega’s ben ik verantwoordelijk voor het afsluiten van raamcontracten voor zowel productie- als niet-productie gerelateerde artikelen. Wij zorgen ervoor dat de nieuwe machines die door R&D ontwikkeld worden ook daadwerkelijk geproduceerd en geassembleerd kunnen worden. Op basis van een technische tekening maken we een inschatting van het benodigde materialen en koopdelen om vervolgens in gesprek te gaan met onze leveranciers. Hierbij houden we rekening met zaken als optimale bestelgroottes, voorraden en just-in-time leveringen. Daarnaast sta ik een keer per (half)jaar in contact met leveranciers om nieuwe contracten af te sluiten, waarbij ik natuurlijk ook over de prijs onderhandel” beschrijft Nick.

Voor Nick aan de slag ging als Junior Inkoop heeft hij eerst een persoonlijk gesprek gehad met een Relatie Manager gespecialiseerd in het vakgebied Supply Chain & Logistiek. Evoke spreekt alle kandidaten persoonlijk om hen beter te leren kennen en om een duidelijk beeld te krijgen van hun ambities, wensen en verwachtingen. “Tijdens mijn gesprek heb ik eerlijk aangegeven dat het optimaliseren van processen, waarvoor ik gestudeerd heb, niet helemaal bij me past. Ik ben iemand die houdt van afwisseling en ben graag actief bezig. De hele dag achter een computer zitten is niks voor mij. Daarnaast heb ik samen met mijn Relatie Manager, Sam Sieben, gesproken over mijn competenties en wat ik dan wel leuk vind om te doen.”

“Op basis van dit gesprek heeft Evoke een aantal vacatures voorgelegd die allemaal aan mijn wensen voldeden. Uit deze vacatures heb ik vervolgens zelf een top 3 samengesteld van de functies die mij het meest aanspraken, en daar zat mijn huidige functie bij KUHN al direct bij”, vertelt Nick enthousiast.

Ik mocht een top 3 van vacatures maken die mij het meest aanspraken, mijn huidige functie zat daar al direct bij!

Werken met leveranciers

Het werk als inkoper bij KUHN brengt leuke kansen met zich mee. “Een aantal weken geleden heb ik een trip gemaakt naar Denemarken. Hier ben ik een leverancier gaan bezoeken en heb ik te zien gekregen hoe de producten die wij inkopen gefabriceerd worden. Daarnaast kreeg ik de kans om het proces van dichtbij mee te maken, waarbij mijn opleiding Technische Bedrijfskunde goed van pas kwam. Door deze achtergrond kon ik zien of er nog verbeteringen mogelijk waren in het productieproces, wat mij ook in de onderhandelingen een betere uitgangspositie gaf. Binnenkort staat er alweer een volgende trip gepland, dit keer naar Portugal. Dat zijn wel echt gave dingen om te doen.”

Gelukkig weet de functie Nick ook uit te dagen: “Een aantal weken geleden stond ik voor een flinke uitdaging. Er was een product geleverd dat niet volledig volgens de specificaties was. Zonder dit product dreigde er een lijnstop, en dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Snel schakelen met alle interne partijen en de externe leverancier was van groot belang. In dit soort situaties dien je je rust te bewaren en niet te gaan ‘paniekvoetballen’ ondanks dat er een grote verantwoordelijkheid op je schouders rust. Door goed te communiceren wist ik het probleem samen met een van mijn collega’s snel op te lossen.” Nick heeft veel geleerd van dit voorval op het gebied van issuemanagement. “Je krijgt van dichtbij te zien hoe een grote internationale organisatie omgaat met dit soort situaties. De snelheid die ermee gemoeid gaat en het zoeken naar de juiste oplossing was voor mij erg leerzaam.”

Luister goed tijdens je sollicitatiegesprek

Als schoolverlater weet Nick nog goed hoe het is om te solliciteren op je eerste baan. “Ik wil anderen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging in de techniek graag de tip geven om goed te luisteren. Zelf merkte ik al tijdens mijn sollicitatiegesprekken dat er vaak scenario’s geschetst worden van situaties die onderdeel uitmaken van je dagelijks werk. Door hier goed naar te luisteren en bij jezelf na te gaan of dit je aanspreekt krijg je een duidelijk beeld van een functie.”

Genoeg mogelijkheden

Nick koos op basis van zijn sollicitatiegesprekken bewust voor de functie als Junior Buyer en voorlopig ziet hij nog meer dan genoeg mogelijkheden en kansen om zichzelf binnen KUHN verder te ontwikkelen. “Ik wil mijn Duits graag verbeteren omdat we veel te maken hebben met Duitse leveranciers. Daarnaast wil ik groeien in mijn huidige functie en wil ik mezelf ontwikkelen tot een volwaardig inkoper. Er is dus zeker nog voldoende groeipotentie voor mij!

VACATURES SUPPLY CHAIN & LOGISTIEK

Zoek je nog een baan in Supply Chain & Logistiek?

Wil je net als Nick ook een uitdagende baan in de Supply Chain & Logistiek? Bekijk ons vacature aanbod of neem direct contact op met Sam Sieben.