Je zal vast weleens van verschillende mensen te horen hebben gekregen dat je iets heel goed kunt en hier complimenten voor krijgen. Echter, voor jou is datgene wat je goed kunt niet speciaal. Het gaat je namelijk makkelijk af omdat het iets is dat inherent is aan jou, zoals: daadkrachtig, zorgzaamheid, moedig zijn et cetera.
Wat het ook is, het is goed om zo nu en dan stil te staan bij het feit dat niet iedereen dat wat jij goed kunt ook goed kan. Bepaalde eigenschappen en vaardigheden typeren jou en je persoonlijkheid – die maken jou uniek en behoren tot jouw kracht. Tijdens een sollicitatie is het dan ook belangrijk om aan te kunnen geven wat je krachten zijn. Echter, een kracht kan ook tegen je werken. Een goede HR manager zal daar dan ook snel doorheen kunnen prikken en eventueel een struikelvraag stellen om te zien hoe je daarmee omgaat. Daarom is het goed om te weten wat jouw ‘valkuil’, ‘uitdaging’ en ‘allergie’ is naar aanleiding van jouw kracht. Deze begrippen zijn terug te vinden in het kernkwadrant van Daniel Ofman. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt: "Eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren: ze doordringen de hele mens en stellen al diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. Een kernkwaliteit is de specifieke sterke eigenschap waar we bij hem of haar direct aan denken".
Kennis hebben van het kernkwadrant zal je ook helpen op de werkvloer, omdat je hierdoor situaties gaat herkennen. Inzicht krijgen helpt je om een manier te vinden hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Hierbij volgt een uitleg van hoe het kernkwadrant in elkaar zit volgens de begrippen ‘valkuil’, ‘uitdaging’ en ‘allergie’.
Valkuil
Als je jouw kracht te veel gebruikt, kan deze veranderen in jouw valkuil. In dat geval is jouw kracht als het ware ‘over de top’. Een voorbeeld van deze transformatie zou de volgende kunnen zijn: kritisch -> rebels, flexibel -> wispelturig, geduldig -> passief
Wanneer je de valkuil van iemand anders (her)kent kan dit een voordeel opleveren, aangezien je dan ook automatisch achter iemands’ kracht kan komen. Iemand die drammerig reageert kan namelijk daadkrachtig zijn in zijn/haar kracht.
Uitdaging
De uitdaging is het positieve tegenovergestelde van jouw valkuil. Wanneer je de negatieve variant van jouw kracht hebt gevonden, zal je er ook achter kunnen komen waar je moeite mee hebt. Een voorbeeld hiervan is de volgende: iemand die drammerig is zal waarschijnlijk geen geduld hebben. Dit is een uitdaging voor deze persoon. Wanneer een persoon zijn/haar valkuil erkent en eraan gaat werken om deze uitdaging onderdeel te maken van zijn/haar gedrag zal dit een groot verschil kunnen betekenen voor hoe hij/zij door anderen wordt ervaren. Dit betekent dus dat iemand niet minder daadkrachtig hoeft te zijn, maar wat meer geduld moet ontwikkelen waardoor hij/zij als minder drammerig wordt ervaren.