Hoe herken je jouw kernkwaliteiten?

Je zal vast weleens van verschillende mensen te horen hebben gekregen dat je iets heel goed kunt en hier complimenten voor krijgen. Echter, voor jou is datgene wat je goed kunt niet speciaal. Het gaat je namelijk makkelijk af omdat het iets is dat inherent is aan jou, zoals: daadkrachtig, zorgzaamheid, moedig zijn et cetera.

Wat het ook is, het is goed om zo nu en dan stil te staan bij het feit dat niet iedereen dat wat jij goed kunt ook goed kan. Bepaalde eigenschappen en vaardigheden typeren jou en je persoonlijkheid – die maken jou uniek en behoren tot jouw kracht. Tijdens een sollicitatie is het dan ook belangrijk om aan te kunnen geven wat je krachten zijn. Echter, een kracht kan ook tegen je werken. Een goede HR manager zal daar dan ook snel doorheen kunnen prikken en eventueel een struikelvraag stellen om te zien hoe je daarmee omgaat. Daarom is het goed om te weten wat jouw ‘valkuil’, ‘uitdaging’ en ‘allergie’ is naar aanleiding van jouw kracht. Deze begrippen zijn terug te vinden in het kernkwadrant van Daniel Ofman. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt: "Eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren: ze doordringen de hele mens en stellen al diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. Een kernkwaliteit is de specifieke sterke eigenschap waar we bij hem of haar direct aan denken".

Kennis hebben van het kernkwadrant zal je ook helpen op de werkvloer, omdat je hierdoor situaties gaat herkennen. Inzicht krijgen helpt je om een manier te vinden hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Hierbij volgt een uitleg van hoe het kernkwadrant in elkaar zit volgens de begrippen ‘valkuil’, ‘uitdaging’ en ‘allergie’.

Valkuil

Als je jouw kracht te veel gebruikt, kan deze veranderen in jouw valkuil. In dat geval is jouw kracht als het ware ‘over de top’. Een voorbeeld van deze transformatie zou de volgende kunnen zijn: kritisch -> rebels, flexibel -> wispelturig, geduldig -> passief

Wanneer je de valkuil van iemand anders (her)kent kan dit een voordeel opleveren, aangezien je dan ook automatisch achter iemands’ kracht kan komen. Iemand die drammerig reageert kan namelijk daadkrachtig zijn in zijn/haar kracht.

Uitdaging

De uitdaging is het positieve tegenovergestelde van jouw valkuil. Wanneer je de negatieve variant van jouw kracht hebt gevonden, zal je er ook achter kunnen komen waar je moeite mee hebt. Een voorbeeld hiervan is de volgende: iemand die drammerig is zal waarschijnlijk geen geduld hebben. Dit is een uitdaging voor deze persoon. Wanneer een persoon zijn/haar valkuil erkent en eraan gaat werken om deze uitdaging onderdeel te maken van zijn/haar gedrag zal dit een groot verschil kunnen betekenen voor hoe hij/zij door anderen wordt ervaren. Dit betekent dus dat iemand niet minder daadkrachtig hoeft te zijn, maar wat meer geduld moet ontwikkelen waardoor hij/zij als minder drammerig wordt ervaren.

Bepaalde eigenschappen en vaardigheden typeren jou en je persoonlijkheid – die maken jou uniek en behoren tot jouw kracht.

Allergie

Jouw krachten kunnen je ook helpen bij het identificeren van mensen in je omgeving waar je het lastig mee kan hebben. Mensen ontwikkelen namelijk vaak een ‘allergie’ tegen mensen die net iets te veel van hun uitdaging hebben – dit is dus het negatieve tegenovergestelde van hun kracht. Zo is het negatieve tegenovergestelde van daadkrachtig, passief. Wanneer mensen vaak met hun allergie worden geconfronteerd, zullen zij vaker terecht komen in hun valkuil. Bijvoorbeeld: een daadkrachtig persoon zal als drammerig worden ervaren door een passief persoon.

Hoe pas je het kernkwadrant toe?

  • Wat gebeurt er als je iemand ontmoet die ook jouw kracht deelt?

Meestal zullen jullie elkaar respecteren. Wanneer jullie kracht daadkrachtig is zullen jullie, wanneer jullie stress ervaren, beiden drammerig worden. Het zal dan ook makkelijk zijn om elkaars valkuilen te vinden.

  • Wat gebeurt er als je jouw ‘tegenovergestelde’ tegenkomt?

Dan zal je minachtig voelen en sneller in jouw valkuil terecht komen. Het is goed om hier alert voor te zijn zodat je dit kunt voorkomen.

  • Mensen zijn vaak allergisch voor de overdreven versie van zichzelf, terwijl ze het ervaren van deze versie vaak het meest nodig hebben – dit is namelijk hun uitdaging. In andere woorden: je kunt veel leren van mensen waar je het niet zo makkelijk mee kunt vinden.
  • Wanneer je iemand tegenkomt wiens gedrag jouw allergie is, zal je dit herkennen als de versie die ‘door is geschoten’ en de kracht van de andere persoon kan zijn. Vanuit dit perspectief kun je iemand helpen om zijn/haar kracht te vinden vanuit zijn/haar valkuil. Wanneer dit lukt kan dit de perfecte basis zijn voor een goede samenwerking.

 

Oefening voor kernkwadranten:

  1. Neem iemand in gedachten voor wie je bewondering hebt.
  2. Welke eigenschappen bewonder je in deze persoon?
  3. Neem nu iemand in gedachten die irritatie bij je oproept of opriep.
  4. Wat irriteerde je zo erg? Welke eigenschappen horen hierbij?

Al met al is het herkennen van je kernkwaliteiten heel belangrijk. Immers leer je jezelf hierdoor beter kennen – niet alleen de positieve kanten, maar ook wat er gebeurt als het je teveel wordt. Dit geeft je inzicht in hoe je functioneert en waar je aan zou kunnen werken.