Je carrière starten bij een organisatie als ASML

Je eerste weken als young professional op de arbeidsmarkt zijn uitdagend. Je begint met je eerste baan en gaat de kennis uit je studie in praktijk brengen, maar daarmee veranderen ook je (werk)omgeving, dagelijks ritme en je directe contacten. Er komt in die eerste weken dus flink wat op je af. Maurice Wijenberg (27) voegde hier nog een uitdaging aan toe, hij startte zijn carrière namelijk als Production Planner bij een van de grootste internationale spelers op het gebied van technologie, ASML.

Aan de slag bij ASML

“De stap van student naar je eerste fulltime baan is inderdaad een grote verandering. Je gaat aan de slag binnen een compleet nieuw bedrijf, met nieuwe collega’s en nieuwe taken. In mijn geval was dit dan ook nog eens binnen ASML, een organisatie waar duizenden mensen werken. Natuurlijk brengt dat de nodige uitdagingen en indrukken met zich mee. Ik kan me nog goed herinneren dat ik na mijn eerste werkdagen écht moe was. Gelukkig heb ik nu, ondanks de complexe materie, meer zicht op de interne processen. Daarnaast merk ik dat er steeds meer routine komt en dat hierdoor de werkdagen minder energie kosten dan in het begin”, aldus Maurice.

Als Production Planner vertaalt Maurice samen met zijn collega’s de lange termijnplanning voor het bouwen van machines naar de werkvloer. “Onze afdeling bevindt zich aan het einde van het productieproces. Wij plannen het assembleren van een machine in, zorgen dat de juiste materialen beschikbaar zijn en maken in samenspraak met de teamleiders van de werkvloer voldoende mankracht vrij om de machine te produceren. Zo zijn we mede verantwoordelijk voor de kosten en de juiste kwaliteit. Met andere woorden: wij leiden alles wat zich afspeelt in de clean room in goede banen.” Om zijn functie succesvol uit te voeren staat Maurice in contact met veel verschillende afdelingen binnen ASML.

“Onze afdeling staat zowel in contact met de input - als de outputzijde van het bedrijf. De materialen die wij binnenkrijgen komen bijvoorbeeld van inkoop en daarbij horende ondersteunende afdelingen. De machine zelf bestaat uit verschillende modules, deze worden door een gespecialiseerde afdeling geassembleerd. Aan de andere kant van het productieproces gaat een voltooide machine door naar andere interne afdelingen waar hij getest en ingepakt wordt. Ook hebben we regelmatig contact met sales.”

Het is ontzettend mooi om te zien hoe een machine wordt geassembleerd. Je ziet een compleet product ontstaan waar je een belangrijke bijdrage aan hebt geleverd.

Stap voor stap

Hoewel Maurice zijn plek binnen ASML inmiddels gevonden heeft was een functie in het vakgebied Supply Chain niet direct vanzelfsprekend. “Na het afronden van een MBO-studie ben ik gestart met een HBO-opleiding in de richting Bedrijfsmanagement. Een allround opleiding gericht op het MKB. Supply Chain vormde een onderdeel van de opleiding, maar hier lag niet de focus op. Ik ben er stap voor stap steeds meer achter gekomen dat daar mijn passie lag en heb ik bewust gekozen voor een Master Supply Chain Management. De richting sprak me aan en ik zag hierin ook voldoende ruimte voor een toekomstige baan”, vertelt Maurice.

En daar had Maurice gelijk in! Nog voor hij afgestudeerd was vond hij via Evoke zijn eerste uitdaging. “Ik was zelf nog niet op zoek naar een baan toen Sam Sieben, Relatie Manager bij Evoke, me benaderde met diverse mogelijkheden binnen ASML. Wat me aantrekt is dat ASML een high tech bedrijf is met interessante technologieën, met veel verschillende culturen en interessante doorgroeimogelijkheden. Hier heb ik veel positieve verhalen over gehoord van mensen uit mijn omgeving die er werken of gewerkt hebben.”

Tijdens een persoonlijk gesprek op kantoor van Evoke bespreekt Maurice zijn achtergrond, interesses, wensen en ambities. Op basis daarvan worden een aantal startersvacatures voorgesteld. “Ik heb de vacatures even op me in laten werken en uiteindelijk gekozen voor de functie van Production Planner. De volgende stap was het opstellen van een CV en motivatiebrief. Sam gaf me hierbij de tip om te beschrijven waarom deze functie bij mij past, waarom ik bij ASML zou willen werken en waarom ASML voor mij zou moeten kiezen. Door hier goed over na te denken was ik al voorbereid op de vragen tijdens een sollicitatiegesprek.”

Je kennis in praktijk brengen

De functie van Maurice is een uitstekende springplank zo merkt hij. “Vanuit ASML is er een introductieprogramma waardoor ik in mijn eerste maanden regelmatig meekijk met andere afdelingen. Hierdoor krijg ik niet alleen een goed beeld van de organisatie maar weet ik waar collega’s op andere afdelingen tegenaan lopen en hoe dit beter kan.Binnen ASML is er voldoende ruimte om jezelf in te leren en ik krijg goede begeleiding. Complexe taken worden gefaseerd aan mij voorgelegd. Daarnaast merk ik dat ik de opgedane kennis en het academisch denken van mijn Master nu echt in praktijk kan brengen. Ik ben minder bezig met theorieën en modellen dan voorheen, maar deze kennis kan ik goed in de praktijk toepassen. Hier heb ik zeker profijt van.”

Voor andere young professionals die op zoek zijn naar een startersfunctie binnen de Supply Chain of bij een grote organisatie zoals ASML heeft Maurice nog wel een aantal tips: “Bereid je ten eerste goed voor op de functie en het bedrijf waar je op wilt solliciteren. Je krijg maar één kans om je enthousiasme te laten zien dus verdiep je in de functie en in het bedrijf. Laat zien dat je weet waar je het over hebt. Daarnaast ben ik tijdens mijn gesprek open en eerlijk geweest over waar mijn kwaliteiten liggen, maar durf ook vooral uit te spreken waar je minder goed in bent. Zo krijgt jouw toekomstige werkgever een realistisch en oprecht beeld van je. Plus je voorkomt dat je taken krijgt die helemaal niet bij je passen.”

“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en haal erg veel voldoening uit het feit dat ik in mijn functie dicht bij de werkvloer sta. Het is ontzettend mooi om te zien hoe een machine geassembleerd wordt. Je ziet een compleet product ontstaan en dat komt mede door jouw toedoen. Ik ben dan ook veel op de vloer te vinden en sta in direct contact met monteurs en teamleiders om de voortgang van hun werkzaamheden te bespreken. Die werksfeer bevalt me erg goed. Ja, dankzij Evoke zit ik echt goed op mijn plek binnen ASML.”

VACATURES SUPPLY CHAIN & LOGISTIEK

Zoek je ook een baan in Supply Chain & Logistiek?

Wil je net als Maurice ook een uitdagende baan in de Supply Chain & Logistiek? Bekijk ons vacature aanbod of neem direct contact op met Sam Sieben.