Sparen voor je eigen pensioen bij Evoke

Je pensioen, je bent er aan het begin van je carrière wellicht niet actief mee bezig. Maar naarmate je ouder wordt, en in een andere levensfase terecht komt ga je op een andere manier over je oude dag nadenken. Door je pensioen goed te regelen weet je tenslotte precies hoe jouw financiële toekomst eruitziet. Evoke heeft zijn pensioenregeling onder gebracht bij moderne pensioenuitvoerder BeFrank. Hierdoor krijg jij als gedetacheerde of interne medewerker de mogelijkheid zelf achter het stuur van jouw pensioen te zitten. In deze blog lees je meer over de pensioenregeling van Evoke, BeFrank als pensioenuitvoerder en de ervaringen van onze medewerkers.

Pensioenregeling die de medewerker centraal stelt

“Bij Evoke staan onze medewerkers centraal, oftewel Evoke centers you. Dat wil zeggen dat de wensen en ambities van de kandidaat voorop staan in onze denk- en werkwijze. Wij kijken verder dan functietitel en werkervaring bij het vinden van een nieuwe passende uitdaging. Onze Relatie Managers zijn namelijk ook benieuwd naar de persoonlijkheid, hobby’s en passies van onze medewerkers. Op die manier kunnen wij op zowel zakelijk als persoonlijk gebied een goede match maken en onze medewerker helpen om hun ambities gedurende hun carrière te realiseren”, vertelt Mark Verhaegh, Directeur bij Evoke.

Evoke stelt zijn medewerkers niet alleen gedurende hun carrière centraal, ook voor de periode daarna zijn passende regelingen om medewerkers te voorzien van zekerheid. “Als Evoke willen wij dat onze medewerkers ervan uit kunnen gaan dat zaken goed geregeld zijn. Gedurende de periode dat zij voor ons werken, maar zeker ook daarna. Je pensioen is een belangrijk onderdeel van je oude dag, het biedt je tenslotte financiële zekerheid. Persoonlijk vind ik het dan ook erg belangrijk dat het geld dat onze medewerkers nu inleggen voor hun oude dag ook daadwerkelijk door hen gebruikt kan worden wanneer het zover is.

Waar de meeste detacheringsbureaus zijn aangesloten bij het collectief pensioenfonds van de detacheringsbranche heeft Evoke voor een andere weg gekozen. “Wij hebben ons hard gemaakt voor een individueel pensioen via een premiepensioeninstelling (PPI). Wij stellen namelijk ook in onze pensioenregeling de medewerker echt centraal”, legt Mark uit.

De pensioenregeling van Evoke wijkt dus af van die van veel andere detacheringsbureaus. Deze vorm van pensioen is het tegenovergestelde van een collectief pensioen. “Je pensioeninleg is dus niet voor de pensioengerechtige van nu, maar voor jouw eigen pensioen van later. Daarnaast biedt onze pensioenregeling via een PPI een hoop transparantie op het gebied van pensioeninleg. Het is duidelijk wat de inleg van onze medewerkers is, welke kosten hier nog vanaf gaan voor de beleggingen en welk bedrag er vervolgens overblijft om daadwerkelijk te beleggen voor hun pensioen. Pensioenuitvoerder BeFrank is de eerste PPI van Nederland en daarmee dus ook de pensioenuitvoerder van Evoke geworden.”

Een moderne pensioenuitvoerder

Alle medewerkers van Evoke zijn met hun pensioenregeling ondergebracht bij BeFrank. “BeFrank is een moderne online pensioenuitvoerder. Wij voeren inmiddels voor zo’n 900 grote werkgevers, waaronder Evoke, pensioenen uit. Onze missie is om pensioen dichter bij deelnemer te krijgen en medewerkers zelf invloed uit te laten oefenen op hun pensioen”, vertelt Jan Hein Rhebergen, Commercieel Directeur bij BeFrank.

De pensioenregelingen via BeFrank kennen verschillende voordelen voor de medewerkers van Evoke, waaronder:

  • Heldere taal en duidelijke communicatie
  • Eenvoudig en altijd inzicht in je pensioen via de BeFrank App
  • Keuzemogelijkheden in het risicoprofiel van je beleggingen
  • Extra inlegmogelijkheden

De Basisregeling

Evoke kent twee pensioenregelingen voor zijn gedetacheerde medewerkers: de Basisregeling en de Plusregeling. Wanneer je bij Evoke in dienst komt en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt wordt de Basisregeling na een half jaar van kracht. De opbouw van deze regeling is voor alle medewerkers binnen Evoke gelijk. In de Basisregeling bouw je een pensioenkapitaal op voor later. Naast dit ouderdomspensioen bouw je ook een partnerpensioen op.

Leticia Mota (44), werkzaam als Senior Research Technician bij Kuwait Petrouleum Research & Technology, bouwt als medewerker van Evoke pensioen op in de Basisregeling. “Voordat ik via Evoke aan de slag ging was ik al een tijdje op zoek naar een leuke nieuwe baan. Een functie die bij me past en een passend salaris vormde in deze zoektocht de twee belangrijkste factoren. Natuurlijk spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen, een rol wanneer je je oriënteert op een nieuwe baan, maar dit was voor mij niet doorslaggevend. Toch vond ik het destijds wel erg prettig om te zien dat ik als Senior Research Technician via Evoke wel pensioen zou opbouwen.”

“Gezien mijn leeftijd en als moeder van een gezin zijn 'later' en mijn pensioen zaken waar ik toch steeds meer over nadenk. Je bouwt met je pensioen tenslotte aan de plannen en dromen van later. Een aantal jaren geleden heb ik mezelf dan ook goed verdiept in pensioenen en alle regelingen die hierbij horen ten aanzien van je partner en kinderen. Ik ben dus best goed op de hoogte”, legt Leticia uit. Over de pensioenregeling van Evoke bij BeFrank is Leticia tevreden. “BeFrank maakt alles rondom mijn pensioen overzichtelijk. Zo weet ik nu precies waar ik recht op heb, hoeveel pensioen ik al opgebouwd heb en wat de prognose van mijn inleg is. Voor mij is de manier waarop BeFrank alles weergeeft heel helder.”

De Plusregeling

Wanneer je anderhalf jaar in dienst bent als medewerker van Evoke ga je over naar de Plusregeling. Het opgebouwde pensioen uit de basisregeling wordt overgeheveld en je bouwt verder aan jouw financiële zekerheid voor later. In de Plusregeling bouw je naast je ouderdomspensioen en partnerpensioen ook een wezenpensioen op wat wordt uitgekeerd mocht je komen te overlijden tijdens je dienstverband. Waar de Basisregeling voor iedereen gelijk is bouw je in deze regeling op basis van je leeftijd pensioen op. Daarnaast biedt de Plusregeling je diverse mogelijkheden om zelf invloed uit te oefenen op je pensioen zoals bijvoorbeeld het inleggen van extra pensioenpremie.

Tom Hermens (28) is al ruim 4 jaar werkzaam voor Evoke. Als Lab Technician bij Exxon bouwt hij pensioen op via de Plusregeling. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel actief bezig ben met mijn pensioen. Ik kijk wel af en toe op de website van BeFrank hoe alles er nu voor staat maar het is niet dat ik dagelijks over mijn pensioen nadenk. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik straks, als het zover is, kan blijven leven zoals ik nu ook doe. Ik wil me tegen die tijd niet druk meer hoeven maken”, vertelt Tom.

Omdat Tom gebruik maakt van de Plusregeling heeft hij diverse mogelijkheden om zijn pensioen zelf te beïnvloeden. “Inzicht in mijn pensioenopbouw en de mogelijkheid om er zelf invloed op uit te oefenen als ik daar behoefte aan heb zijn wel prettig. BeFrank geeft alles duidelijk weer waardoor mijn pensioen inzichtelijk wordt. Je kunt bijvoorbeeld precies zien hoeveel je ingelegd hebt en hoe dat bedrag eruitziet als je straks met pensioen gaat. Hoewel ik op dit moment geen gebruik maak van de mogelijkheden om zelf invloed uit te oefenen op mijn pensioen ben ik me wel bewust van de diverse risicoprofielen voor mijn inleg. Ik kan me voorstellen dat mijn pensioen in de toekomst steeds belangrijker voor me wordt. Tegen die tijd is het wel prettig om precies te weten hoe je ervoor staat en wat je zelf kunt doen.”

Ze zeggen wel eens 'Hoe ouder je wordt hoe wijzer' en dat geldt ook voor mij. Ik ben meer gaan nadenken over de toekomst en het creëren van een stukje zekerheid.

Achter het stuur van je eigen pensioen

“Wat je vaak ziet is dat men zich pas bezig gaat houden met hun pensioen wanneer het eenmaal zover is, maar dan is het vaak ook al te laat om keuzes te maken en invloed uit te oefenen”, vertelt Jan Hein Rhebergen van BeFrank. “In samenwerking met Evoke besteden wij veel tijd om mensen achter het stuur van hun eigen pensioen te krijgen”.

Iemand die zich in bovenstaande direct herkent is Alex van Steen (31), Team Manager bij Evoke. “Tijdens mijn sollicitatie op de functie van Relatie Manager bij Evoke was ik totaal niet bezig met secundaire arbeidsvoorwaarden, laat staan mijn pensioen. Inmiddels ben ik boven de 30, getrouwd en vader van een zoon. Ze zeggen wel eens ‘Hoe ouder je wordt hoe wijzer’ en dat geldt ook voor mij. Ik ben meer gaan nadenken over de toekomst en dan niet alleen over mijn carrière maar ook over het creëren van een stukje zekerheid om later op terug te vallen”.

Om deze zekerheid te creëren bieden Evoke en BeFrank diverse mogelijkheden, dit begint met inzicht bieden. Zo kan elke medewerkers zijn pensioenhistorie inladen in de app van BeFrank. Hiermee krijg je met een druk op de knop je hele financiële pensioenoverzicht te zien. Je weet exact wat je hebt opgebouwd, en wat je in de toekomst nodig hebt.

“De manier waarop BeFrank je inzicht geeft in jouw eigen pensioen vind ik waardevol. Ze geven je alle informatie die je nodig hebt om inzichtelijk te krijgen hoe jouw pensioen ervoor staat. Ik maak zelf gebruik van de app en daarin is mijn financiële toekomst wat betreft pensioen volledig weergegeven. Dit heeft mij geholpen om meer grip op mijn pensioen te krijgen”, vertelt Alex.

Daarnaast kunnen medewerkers hun pensioen beïnvloeden door de manier waarop hun premie belegd wordt te bepalen. “Om te bepalen welke manier van beleggen bij jou past heeft BeFrank een tool ontwikkeld. Deze tool geeft je op basis van een aantal vragen advies over de manier waarop jij je pensioenpremie het best kan beleggen”, legt Jan Hein uit. Je kunt je pensioen in de Plusregeling ook beïnvloeden door extra premie in te leggen. “Je spaart dan extra geld voor later door meer in te leggen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je een financiële meevaller hebt. Daarnaast is extra premie inleggen ook voor jongeren interessant. Als je vroegtijdig begint met inleggen kan dit goede effecten hebben op je uiteindelijke uitkering. Bij BeFrank bieden we je deze mogelijkheden én je kunt ook nog eens direct zien wat het effect is”, verduidelijkt Jan Hein.

Vertrouwen in de toekomst

Iedereen heeft dus de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan zijn pensioen. En hoewel het pensioen er dus voor iedereen anders uit komt te zien zijn alle partijen het erover eens je oude dag is om van te genieten. Leticia, Tom, Alex, Jan Hein en Mark zien zichzelf niet achter de geraniums verdwijnen, aan toekomstplannen hebben deze vijf namelijk geen gebrek. Over één ding zijn ze het allemaal eens: zij treden de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Meer weten over het pensioen van BeFrank?

Heb je dit artikel gelezen en heb je vragen of wil je meer weten over het pensioen van BeFrank, neem dan contact op met je Relatie Manager bij Evoke.