Van VDL naar GEA Order Planner, zonder gedoe

BRAM VAN DER STEUR I ORDER PLANNER

Bram (25) was gedetacheerd als Supply Chain Planner bij VDL via Evoke. Hij had het prima naar zijn zin bij VDL totdat er grote organisatorische veranderingen kwamen en daarmee onduidelijkheden. Toen klopte hij aan bij Sam, zijn contact bij Evoke. Of er andere interessante projecten waren? Nu zit Bram meer op z’n plek dan ooit, bij GEA in Bakel. Met een typisch Brabants ons-kent-ons, “op een professionele manier”, en een verrassend innovatieve lean bedrijfscultuur. Via een probleemloze overgang.

In dit artikel:

  1. Techniek in de genen
  2. Het begin – Supply Chain Planner voor VDL
  3. Tijd voor een nieuw project
  4. Volgende stap – GEA Order Planner
  5. Bram & Evoke
  6. Laatste stap – in (groot)vaders voetsporen
  7. Bram's tip voor vakgenoten 

Techniek in de genen 

Bram is niet alleen een echt young talent in order planning, met zijn opleiding Technische Bedrijfskunde en specialisatie in Operational Excellence. Hij is ook een echte familieman, die nauw in de voetsporen van zijn vader en grootvader treedt. Al 20 jaar staat hij praktisch elke week op het honkbalveld in Veldhoven, als coach en speler. Bij de vereniging die zijn opa ooit mee heeft opgezet en waar ook zijn vader speelde. Groot fan is hij van de sport. 

Maar dat is buiten werktijd. Wanneer hij ook piano speelt bijvoorbeeld. Een vaardigheid die hij zichzelf geleerd heeft, via video’s. Een multi-talent. Bram: “Ik kan geen noten lezen. Zodra ik een mooi nummer hoor, pak ik gewoon YouTube erbij en ga ik het oefenen, op gehoor. Zo kan ik best al een leuke playlist bij elkaar spelen, van klassiek tot pop.” Het zal de muzikale familie wel zijn, denkt hij. Sterke genen. 

Zeker weten. Want ook de techniek zit hem in de genen. Zijn vader en opa werkten allebei bij ASML, waar hij vlakbij woont. “Ik kan de toren vanaf hier zien. Echt een mooi bedrijf.” Maar ASML is voor ooit. Beginnen bij het begin, als verse aanwas op de arbeidsmarkt. Bij wat eerst het best bij hem past. 

ASML is voor ooit. Beginnen bij het begin, als verse aanwas op de arbeidsmarkt.

Het begin – Supply Chain Planner voor VDL

Al rond zijn afstuderen komt Bram in contact met Sam, Team Manager Supply Chain & Logistiek bij Evoke. Nog voor hij de papieren officieel binnen heeft start hij bij VDL. 

Bram: “Sam benaderde me en niet veel later hadden we een gesprek. Het klikte gewoon. Hij stelde de juiste vragen en ging meteen voor me aan de slag.”

Supply Chain Planner bij VDL, wordt het eerste project voor Bram. Een plek waar hij al gauw veel verantwoordelijkheden krijgt en echt een spin in het web kon zijn. Uitdagend, maar daardoor elke dag spannend en ontzettend leerzaam. 

“Ik was verantwoordelijk voor de planning van outer covering sets, voor de behuizing van machines van ASML, die VDL levert. Ik zorgde voor de assemblage planning, in de breedste zin van het woord. Van mijn eigen spullen inkopen – schroefjes en moertjes – tot goede afstemming met de fabriek om panelen goed aangeleverd te krijgen, en kwaliteits-issues in de planning meenemen. Zodat we ook kunnen schuiven als een set niet goed geleverd kan worden. Zo verstuurde ik zo’n 20 tot 25 sets per week, gericht op 100% leverbetrouwbaarheid.”

Zwaar! Of haalbaar?

“Eerlijk gezegd lukte dat heel aardig. In mijn tijd heb ik 1 set niet geleverd gekregen, van de 300. Niet in mijn eentje natuurlijk, maar met het hele team en eigenlijk het hele bedrijf, maar ik ben er toch erg trots op.”

Maar uitdagend was het toch.

“Elke dag kwamen er nieuwe dingen op me af. Elke keer moest ik dan van afdeling naar afdeling, van manager naar manager, om alles geregeld te krijgen. Overal ging ik achteraan. Daar ben ik behoorlijk assertief van geworden. Zo’n veelzijdige plek vind je niet gauw.”

Overal ging ik achteraan. Daar ben ik behoorlijk assertief van geworden. Zo’n veelzijdige plek vind je niet gauw.

En als Bram iets prettig vindt, is het veelzijdig werk en constant in de benen blijven. En vooruit blijven gaan. Zich ontwikkelen en gedijen. Na zijn project bij VDL was het tijd voor de volgende stap. Een stapje verder, en een stap dichterbij zichzelf en zijn kwaliteiten, die hij op deze eerste werkplek leerde verkennen en uitfilteren. Zoals slimme planningen en het sociale contact met klanten, dat hem perfect paste, en waar hij graag in verder wilde.

En dus belde hij Sam.

Tijd voor een nieuw project

Een belangrijk voordeel van werken via Evoke, is dat je altijd op ons kunt terugvallen. Zit je ergens toch niet goed, kijk je uit naar afwisseling of doorgroei, of blijken er bijvoorbeeld grote veranderingen op touw die niet bij je passen, dan fixen we dat. Om jou op het best mogelijke project te zetten, voor jou. Want Evoke Centers You. 

Net als bij Bram, die wist dat hij hiervoor bij Sam terecht kon:

“Ik wist dat ik bij Sam kon aankloppen, dus dat deed ik meteen. Vanaf het eerste moment dat ik uitkeek naar iets anders, heb ik dat met hem gedeeld. Het enige wat hij me vroeg was de kans om iets te zoeken dat echt goed bij me zou passen.”

Ik wist dat ik bij Sam kon aankloppen, dus dat deed ik meteen.

Sam: “Elke Evoker is vrij om op zoek te gaan naar iets anders. Daarin spelen we altijd open kaart, met alle partijen. Dus toen Bram belde ben ik meteen het gesprek aangegaan om zijn wensen en behoeften in kaart te krijgen. We keken samen naar wat hij nu wel en niet leuk vond aan zijn project bij VDL. Wat goed paste en wat beter kon. Daarop ben ik het passende project gaan zoeken.”

En dat kwam razendsnel. Noem het de juiste kans op het juiste moment. Dit was de nieuwe plek voor Bram. Order Planner bij GEA, waar hij projecten en productielijnen compleet mag plannen. Met eenzelfde veelzijdigheid als bij VDL, meer focus op eigen talent én een extra indrukwekkend element. 

VDL is leuk, ASML is mooi, maar de machines bij GEA zijn pas echt indrukwekkend

Volgende stap – GEA Order Planner

Gelukkig had Bram vertrouwen in Sam. Want, vertelt hij: “Ik werd van alle kanten benaderd om ergens anders aan de slag te gaan. Toch heb ik er voor gekozen om samen met Sam op zoek te gaan. Ik ben blij dat dit toen op mijn pad kwam, via hem. Alles viel er perfect mee op z’n plek.”

Ik werd van alle kanten benaderd om ergens anders aan de slag te gaan. Toch heb ik er voor gekozen om samen met Sam op zoek te gaan.

Een paar maanden nu, zit Bram alweer bij GEA in Bakel. En dat zit helemaal goed. “VDL is leuk, ASML is mooi, maar de machines bij GEA zijn pas echt indrukwekkend. 

Eentje stond bijna helemaal klaar, in een grote loods. De grootste, de CookStar. Dat is net een grote schoenendoos van 30 meter lang en 8 meter hoog, met 2 spiralen die 8 keer omhoog gaan, allemaal via lopende banden. Dan sta je daar en denk je echt ‘wow’. Drie van die machines heb ik ingepland en daar gaan ze nu aan beginnen. Daar ben ik echt wel trots op.”

De machines, de filosofie, de sfeer

Wat GEA doet is klanten helpen hun voedselverwerkingsproductie realiseren. Daarvoor leveren ze machines – die kipnuggets voor MacDonalds maken bijvoorbeeld – en meer. Een verrassend grote engineeringsafdeling kan bijna alles mogelijk maken, vertelt Bram. “Machines in spiegelbeeld, in het roze met gele stippen, van 10 meter hoog. Wat het ook is, Engineering kan het bedenken en Assemblage kan het maken.”

En precies daar tussenin zit Bram. In een indrukwekkend bedrijf qua machines, maar ook qua bedrijfscultuur en -filosofie. “Ze zijn hier heel ver in lean werken. Een filosofie die ik op school al uitgebreid heb meegekregen in mijn opleiding. Toen ik zag dat ze daar hier mee werken, zoals in de daily standup – een dagelijkse meeting om hoofdpunten te bespreken – en met een ERP systeem voor werkprocessen, sprak me dat meteen aan.”

Ze zijn hier heel ver in lean werken. Dat sprak me meteen aan.

De machines, de filosofie én de sfeer. Alles uit zijn roots komt erin terug. De techniek, de gestroomlijnde werkcultuur, maar ook de typische Bakelse gemoedelijkheid tussen collega’s. 

“Het begon al met mijn eerste gesprek. Degene tegenover me, nu mijn manager, bleek de vader van een jongen met wie ik bij VDL elke vrijdag kibbeling ging halen. Daar hadden we dus direct al een klik, zoals dat hier gaat.”

Maar ook daarna, tijdens zijn eerste weken bij GEA, bleek iedereen even vriendelijk en behulpzaam. “Daar stond ik echt van te kijken. Niet alleen collega’s binnen mijn team hielpen me, zelfs mensen van andere afdelingen kwamen naar me toe. Of ze me ergens mee konden helpen, hoe mijn nieuwe functie beviel en of ik nog vragen had?”

Erg prettig, want ook in deze functie is Bram degene met de verantwoordelijkheden voor planning en levering van grote machines. Soms van hele productielijnen. 

Van Supply Chain Planner naar Order Planner

Hoe dat eruit ziet? Verantwoordelijk, gestroomlijnd en indrukwekkend. Bram: “In mijn eerste meeloopdagen mocht ik rondlopen in het Technology Center. De ruimte waar machines opgebouwd worden om aan klanten te tonen, als test-werkplaats. Geweldig om te zien. Daar leerde ik de machines kennen die ik moest gaan inplannen en ophalen.”

Planning die iets anders gaat dan bij VDL. Daar was hij Supply Chain Planner, nu is hij Order Planner. Waar de Supply Chain Planner het hele segment van productieplanning en operationele inkoop doet, is de rol van Order Planner iets meer afgebakend, richting Bram’s kwaliteiten. Het gaat hier vooral om klantorders inplannen, klantcontact houden en levertijden bewaken; meer vooraan in het proces. De looptijden zijn langer – circa 20 weken –, de workflow is echt enorm gestructureerd en elk project daarmee erg overzichtelijk. Met veel ruimte voor aandacht. 

“Hier zit minder variatie in de producten, maar daardoor kun je elk project meer aandacht geven en werk je overzichtelijker. Bovendien ben ik hier meer het contactpunt. Central order planning en kritische vraagstukken komen allemaal naar ons, en ik ben het aanspreekpunt voor klanten. 

Zodra een contract getekend is, mag ik aan de slag. Ik check beschikbaarheid van slots om machines in te plannen, geef de order vrij voor productie en heb nauw contact met de engineering en SCP afdeling om alle datums te halen. Overal houd ik een vinger aan de pols. 

Zodra een contract getekend is, mag ik aan de slag. Overal houd ik een vinger aan de pols. 

Daarnaast heb ik veel contact met de afdeling sales, voor lead time requests. Samen maken we voorstellen voor potentiële klanten. Iemand wil bijvoorbeeld een machine kopen, dan kijken wij van planning wat de beste levertijd is, voor een optimale onderhandelingspositie.”

Perfect passend project

Dat die samenwerking naadloos gaat, en Bram daadwerkelijk perfect op zijn plek zit, bevestigt Susan van Lieshout, zijn directe manager bij GEA. “Bram weet echt van aanpakken, dat valt me erg op. Hij denkt mee en durft te vragen, dat is heel belangrijk. Hij pakt nu steeds meer dingen zelfstandig op, en is al aan het plannen.”

Typisch, voor de bedrijfscultuur van GEA. “Wij werken in een heel open cultuur. Iedereen kan en mag zeggen wat hij vindt. We staan erg open voor elkaars input. Door dat georganiseerd te doen, via dagelijkse overleggen van 15 minuten, werken we heel gestroomlijnd en doelgericht.”

Met iedereen contact en altijd aan de gang. Dat is dus het werk van Bram. En precies wat hij wilde, ontdekte hij samen met Sam, juist na zijn eerste ervaring bij VDL. 

Dit is waarom we niet zomaar het eerste het beste project aangaan, maar de perfecte plek vinden.

Sam: “Bram had een brede functie bij VDL. Planning, inkoop, klantcontact. Planning en klantcontact vond hij het leukste. Dat doet hij nu bij GEA. Dat is de reden waarom we niet zomaar het eerste het beste project zijn aangegaan, maar de perfecte plek vinden. Dat is onze toegevoegde waarde in de zoektocht van Evokers. Jezelf in kaart krijgen, een passend project vinden, daar aan de slag gaan, en dan zien hoe het gaat. Daar help ik bij, elke stap. 

Niet voor niets is het contact tussen Bram en Evoke, via Sam, nog altijd goed.

Bram & Evoke

Bram: “Ik spreek Sam nog regelmatig. Elke vraag die ik heb, kan ik hem direct stellen. Hij is heel goed bereikbaar. Even mailen, bellen of appen is geen probleem. Een korte vraag app ik even, voor meer serieuze of grote zaken bel ik. En andersom hetzelfde.

Sinds de overgang van VDL ben ik altijd erg open geweest met Sam. Hij heeft me toen goed geholpen. Het vertrouwen is daardoor groot. Ik had toen ook zelf nieuwe plekken kunnen vinden om aan de slag te gaan, maar heb er bewust mee gewacht om het samen met Sam te doen.”

Dat heeft goed uitgepakt, dus blijft Bram Evoke dichtbij houden. Via Sam, maar ook door opleidingsbudget op te pakken dat Evoke aanbiedt. “Om mijn persoonlijke ontwikkeling en assertiviteit nog verder uit te breiden”. 

En door te profiteren van Evoke’s gunstige pensioenregeling. “Hoewel ik meer bezig ben met de start van mijn loopbaan, dan met het einde”. Het gemakkelijke contact met de Evoke backoffice, voor administratieve zaken. “En wat ik ook heel fijn vind”, besluit hij, “is dat Evoke elke 4 weken uitbetaalt.”

Laatste stap – in (groot)vaders voetsporen

Bram’s pad en carrière in de Supply Chain ontwikkelt zich dus voortvarend. Na het afstuderen kwam VDL. Na VDL kwam GEA. En nu? 

“Dat is een goeie. Ik zie mezelf hier wel een tijdje blijven werken. Waarschijnlijk niet tot mijn pensioen, in elk geval. Maar zeg nooit nooit! Er werken hier verrassend veel collega’s al ontzettend lang. Het gemiddelde is een jaar of 15, dat is heel hoog.”

Zeg inderdaad nooit nooit, want vader en grootvader werkten beiden decennialang bij hetzelfde bedrijf in de techniek. Duidelijk voetsporen voor deze echte Brabantse kerel en ambitieuze technisch professional. 

Wij zijn trots op hem!

Bram's tip voor vakgenoten 

Afsluitend heeft Bram nog 1 tip voor zijn vakgenoten en (aanstaande) Supply Chain collega’s. Als hij iets zou mogen delen dat hem echt heeft geholpen in zijn loopbaan tot nu toe, is het dit:

“Ga altijd goed voorbereid naar sollicitatiegesprekken, met je eigen vragen. Leg daarmee de focus op wat jij belangrijk vindt, en vraag daar goed naar door. Dit is het moment om inzicht te krijgen in de plek waar je misschien aan de slag gaat. Hoe ze echt werken, wat hun visie is, hoe die wordt nageleefd, welke cultuur er heerst. Dat soort zaken. Onderzoek het, voor je start.”

Bekijk al onze supply chain projecten 

Ontdek jouw carrièremogelijkheden in Supply Chain

Wij zijn specialisten in Supply Chain. Dat komt door onze bijzondere combinatie van een grote kennis van de markt, affiniteit met het vakgebied en de persoonlijke benadering van elk talent onder Evoke. Talent dat we altijd zorgvuldig en persoonlijk verbinden aan ons brede netwerk van machinefabrieken, producenten, toeleveranciers tot adviesbureaus die opereren in de semiconductor, medische, agrarische of automotive industrie.

Of je nu als HBO-er of WO-er de arbeidsmarkt op komt. Voor elke young professional hebben wij de juiste plek, altijd. Evoke – Centers You.

Wil jij net als Bram aan de slag als Order Planner? Of wil je jouw carrièremogelijkheden ontdekken als Productieplanner, Supply Chain Engineer, Operationeel Inkoper of Warehouse Supervisor? Neem contact op met Sam Sieben, Bas van Stokkom, Yoline Muller of Joris Heuvelmans.