Werken als Farmaceutisch Research Analist

JEROEN WIJMAN I FARMACEUTISCH RESEARCH ANALIST

De sociale en leergierige Jeroen (23) werkt als Farmaceutisch Research Analist bij Dopharma. Hij woont in Utrecht waar hij Analytische Chemie aan de Hogeschool studeerde. Hij was ontzettend actief in zijn studentenvereniging, maar toen dit afliep was hij toe aan een uitdagende baan in zijn vakgebied. En die vond hij via Evoke bij Dopharma.

IN DIT ARTIKEL:

  1. Gericht op zoek naar een baan in Laboratorium Techniek
  2. Werken als Farmaceutisch Research Analist
  3. Werken bij Dopharma
  4. Jeroen over zijn ervaring met Evoke
  5. De toekomst: veel leren en kennis op doen
  6. Tip van Jeroen voor vakgenoten: blijf flexibel
  7. Werken in Laboratorium Techniek

 

Gericht op zoek naar een uitdaging in Laboratorium Techniek

Als Jeroen op zoek gaat naar een uitdaging in zijn vakgebied zit hij aan het einde van zijn bestuursjaar bij zijn studentenvereniging. Daarnaast werkt hij 1 dag in de week als Onderwijsassistent bij Hogeschool Utrecht. Hij reageert op een vacature op de site van Evoke en kort daarna vindt in Bunnik een kennismakingsgesprek plaats.

Lisanne Plieger, Evoke’s Relatie Manager introduceert hem bij Dopharma. Een bedrijf in diergeneesmiddelen in Raamsdonkveer. Na twee gesprekken zijn ze eruit en kan hij beginnen als Farmaceutisch Research Analist.

Tijdens het oriënteren wist Jeroen goed wat hij wel en niet wou. “Ik wilde de research kant op. Ik stond open voor verschillende vakgebieden en ik was bereid maximaal 3 kwartier te rijden. Maar ik wilde geen concessies doen aan de functie inhoud en geen ploegendiensten.” De functie bij Dopharma past goed binnen de door Jeroen geschetste wensen. Ook qua reistijd. “Ik kan om 7.30 beginnen bij Dopharma. Dan rijd ik in 35-40 minuten van Utrecht naar Raamsdonkveer.”

Werken als Farmaceutisch Research Analist

Dopharma produceert en levert diergeneesmiddelen voor de veehouderij. Jeroen werkt in het lab waar hij zich als Farmaceutisch Research Analist veel bezig houdt met het uitvoeren van stabiliteitsstudies en onderzoek.

Jeroen over zijn werkzaamheden: “Voordat een product geregistreerd kan worden, wordt gekeken naar de stabiliteit van het geneesmiddel in de komende 3-5 jaar aan de hand van kwaliteitseisen.”

“Als er vragen zijn vanuit klanten bij onverwachte effecten van een medicijn komen deze bij mij terecht. Om uit te zoeken waar het aan ligt voer ik onderzoek uit zodat ik kan uitsluiten dat het aan het geneesmiddel ligt. Dit doe ik door het product van een veehouder op basis van vaste parameters te testen. Een derde onderdeel van mijn functie is methode ontwikkeling en validatie. Maar hier ben ik nog niet echt aan toegekomen.” 

Superleuk om te werken met verschillende technieken

“De functie van Farmaceutisch Research Analist past goed bij mij. Je moet secuur zijn, kwaliteitsgericht en leergierig. Je moet snappen waar je mee bezig bent en waarom je iets aan het onderzoeken of testen bent.”

Vanuit zijn functie werkt Jeroen met veel verschillende technieken zoals HPLC, UPLC, GC en andere fysische/chemische testen. “Ik vind het superleuk om te werken met verschillende technieken. HPLC is de meest gebruikte analysetechniek, daar hebben we ook de meeste apparaten van op het lab. UPLC is dezelfde analysetechniek met hogere druk waardoor dezelfde analyse in kortere tijd uitgevoerd kan worden.”

De functie van Farmaceutisch Research Analist past goed bij mij.

Veel afwisseling

Jeroen vindt het uitdagend om bezig te zijn met probleemoplossende vraagstukken vanuit een onderzoeksvraag. Hij ervaart zijn functie als zeer afwisselend en allesbehalve routinematig: “Bij Dopharma hebben we meer dan 50 verschillende producten, die allemaal verschillen van samenstelling. Het werkzame gedeelte van de geneesmiddelen verschilt per product, wat het onderzoek heel afwisselend maakt.”

GMP richtlijnen in de farmacie

Binnen de farmaceutische industrie wordt gewerkt op basis van GMP richtlijnen (Good Manufacturing Practices). “Bij GMP gaat het erom dat er secuur wordt gewerkt en uiterst nauwkeurig wordt vastgelegd hoe een product tot stand komt. Dit kan als een nadeel ervaren worden, maar zo ervaar ik het niet.”

Werken bij Dopharma

 “Dopharma is een familiebedrijf met een collegiale, informele sfeer onderling. We werken met 4 Research Analisten op het lab. Op de afdeling wordt open gecommuniceerd met elkaar en we werken als team nauw met elkaar samen. Er wordt gestuurd op zelfstandigheid waarin ik een grote mate van eigen verantwoordelijkheid ervaar. Ik voel me onderdeel uitmaken van het team bij Dopharma.”

Er wordt gestuurd op zelfstandigheid waarin ik een grote mate van eigen verantwoordelijkheid ervaar.

Dit wordt beaamd door Sandra Gielen, Manager Farmaceutisch Research Laboratorium. “Bij het aannemen van nieuwe medewerkers kijken we niet alleen naar de opleiding en ervaring. We zijn een hecht team waarin het belangrijk is dat iemand als persoon, qua toegankelijkheid en communicatie in het team past.”

 

Je moet snappen waar je mee bezig bent en waarom je iets aan het onderzoeken of testen bent.

Jeroen over zijn ervaring met Evoke

Evoke zorgt als werkgever voor primaire en secundaire voorwaarden zoals een aantrekkelijk salaris, vakantiedagen en een gunstige pensioenregeling. Evoke biedt daarnaast verschillende opleidingsmogelijkheden op het gebied van soft skills. Iedere Evoker heeft een vaste Relatie Manager die kennis heeft van de opdrachtgever en het vakgebied.

Jeroen over zijn ervaring met Evoke: “De begeleiding door mijn Relatie Manager Lisanne ervaar ik als heel prettig. Meestal neemt Lisanne contact op met mij maar soms bel ik haar. Laatst had ik bijvoorbeeld een werkgeversverklaring nodig. Ze heeft me toen doorverbonden met de back office van Evoke die hebben de werkgeversverklaring voor me kunnen regelen.”

Janneke, HR assistent bij Dopharma over haar relatie met Evoke: “Als ik een kandidaat gesproken heb, spar ik hier ook met Lisanne over hoe zij naar de kandidaat kijkt. Het aannemen van nieuwe medewerkers is een belangrijke beslissing dus je wilt wel zeker zijn dat het qua ambitie en persoonlijkheid goed bij elkaar past.”

De toekomst: veel leren en kennis op doen

Jeroen heeft nog geen concreet uitgestippeld toekomstplan. “Ik ben heel leergierig. Ik wil veel leren en kennis op doen. Dit hoeft niet direct in een hogere functienaam, het gaat erom wat ik doe en hoe ik mijn kennis kan toepassen.”

Dit hoeft niet direct in een hogere functienaam, het gaat erom wat ik doe en hoe ik mijn kennis kan toepassen.

Tip van Jeroen voor vakgenoten: blijf flexibel

Jeroen heeft vanuit zijn ervaring met het solliciteren nog een tip voor vakgenoten:

“Bedenk goed waar je naar op zoek bent maar blijf flexibel. Sta open voor de toegevoegde waarde van een gespecialiseerde partij zoals Evoke. Met het netwerk van Evoke kom je terecht bij bedrijven die je zelf niet tegen komt als je vacaturesites bekijkt.”

Met het netwerk van Evoke kom je terecht bij bedrijven die je zelf niet tegen komt als je vacaturesites bekijkt.

Bekijk vacatures Laboratorium Techniek

Werken in de Laboratorium Techniek

Zoek je een project in de Laboratorium Techniek? Vanuit het netwerk binnen de Laboratorium Techniek hebben wij goed contact met producenten, contractlaboratoria en adviesbureaus in verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan de petrochemische-, farmaceutische- en voedingsmiddelen industrie, performance materials, laboratorium apparatuur, milieu en life sciences.

Wil je net als Jeroen aan de slag als Farmaceutisch Research Analist, R&D Analist, R&D Chemist, Chemisch Analist of in een ander uitdagend project in Laboratorium Techniek? Bekijk ons actuele aanbod of neem direct contact op met Lisanne Plieger, Relatie Manager Laboratorium Techniek.